بقعه شاهزاده حسن در شهرستان دشتی، بخش کاکی، روستای کردوان سفلی، شرقی جاده ساحلی بوشهر - دیر، ۶۵ کیلومتری جنوب غربی خورموج و برروی طول جغرافیایی ۵۱ درجه و ۲۶ دقیقه، عرض جغرافیایی ۲۸ درجه و ۱۰ دقیقه و در ارتفاع ۱۸ متری از سطح دریا قرار دارد.
 
شخصیت مدفون در این بقعه، طبق نقل مطلعان و معمران محلی از اعقاب و احفاد حضرت حضرت امام کاظم (علیه السلام) است که در همین جا توسط مأموران ابواسحاق نام که حاکم دست نشانده بنی عباسی بود، شهید شد.
 
حضرت حجت الاسلام و المسلمین جناب آقای حاج شیخ احمد محمودی دشتی - حفظه الله - در مورد سیادت شاهزاده حسن، مطلبی از قول برادرشان حضرت آیه الله حاج شیخ عباس محمودی دشتی(حفظه الله) مقیم قم برایم بیان فرمودند که ذکرش خالی از لطف نیست:
 
«من اوایل در سیادت شاهزاده حسن و انتسابش به ائمه (علیهم السلام) کمیشک داشتم. شبی در عالم رؤیا دیدم در قبرستانی هستم. دو سید نورانی و بزرگوار، در حالی که دست هم گرفته بودند، به سویم آمدند. سیدی که جوان بود، با اشاره به من، به آنکه مسن بود، فرمود: آقا جان! این شیخ در نسب من شک دارد. از شواهدی دانستم که آن سید جوان شاهزاده حسن است. من بعد از آن خواب، یقین حاصل کردم که خفته در این بقعه از اعقاب ائمه علیهم السلام است.»
 
بنای اصلی بقعه شاهزاده حسن عبارت از اتاقی سنگ و گچی به ابعاد 5.10× 5.10 است که در چهار جهت دارای طاق نماهای تزیینی میباشد و دیوارهای آن از داخل نازک کاری و از بیرون نیز تا ارتفاع یک متر از س طح زمین پلاستر سیمان و مابقی کف مال گچ است. کف اتاق گچی و مفروش به فرش های مختلف و بر فراز آن نیز گنبدی کم ارتفاع به رنگ سبز قرار دارد که در جانبین آن دو گلدسته است. در وسط اتاق، ضریح چوبی قدیمی مشبکی به طول 2.03 ، عرض 1.20 و ارتفاع 2.20 که فردی به نام « مرحوم محمد بن عالی» ساخته، بر روی قبر شاهزاده نصب گردیده است. جنس قبر از گچ و به ابعاد 851.55 x با ارتفاع ۷۵ سانتی متر و فاقد سنگ قبر است. در بقعه شاهزاده آهنی و به طرف مشرق باز میشود. این بقعه در چند نوبت تجدید بنا شده که یک مورد آن مربوط به دوران ضابطی خوانین صالح احمدی بر این منطقه و توسط مرحوم حسین خان بن حاجی خان صورت گرفته است.
 
این زیارتگاه دارای امکانات مختصری مانند آب انبار و سرویس بهداشتی، مطبخ و زایرسراست. در تاریخ دهم فروردین سال هزار و سیصد و هشتاد و چهار که از این محل دیدن شد زائرسرایش بر اثر فرسودگی در حال ریزش بود.
 
اهالی کردوان و اطراف به این بقعه و خفته در آن اعتقاد راسخ وکامل دارند و پیوسته به زیارتش می روند و کراماتی نیز از وی نقل می کنند که از تو جمله آنها، بچه دار کردن زنان نازاست. باورهایی نیز در موردش نقل می کنند از جمله اینکه دفن مرده در اطرافش را قبول نمی کند.
 
منابع
۱- فرهنگ جغرافیایی آبادی های کشور جمهوری اسلامی ایران، ج ۱۱۱(خورموج)، ص ۸۴
۲- دکتر محمدحسین پاپلی یزدی، فرهنگ آبادی ها و مکان های مذهبی کشور، ص ۶۳۳
۳- گفت و گو با حجت الاسلام حاج شیخ احمد محمودی، عامری، مورخ 1385/5/10
۴- مصاحبه با حاج مظفر بهادری ، کردوان، مورخ 1384/6/24
۵- مصاحبه با زائر حسین حاجی زاده، عامری، مورخ 1385/5/10
 
منبع: زیارتگاه‌های استان بوشهر، دفتر اول، غلامحسین هادی نژاد دشتی، انتشارات وثوق، چاپ اول، قم، 1388ش، صص 87-85